Apžvelkime įpusėjusį sezoną

0
2017 Azerbaijan Grand Prix, Sunday - Steve Etherington

Vis dar vykstant Formulės 1 vasaros pertraukai, turime puikią galimybę apžvelgti pirmąją sezono pusę.

Sezono pradžia

Prieš sezoną vykstančių bandymų rezultatai parodė, kad šiais metais bus galima tikėtis artimos kovos tarp „Mercedes” ir „Ferrari”. Tą parodė ir pirmosios lenktynės Australijoje – čia nugalėjo Sebastianas Vettelis. Tai buvo pirmoji „Ferrari” pergalė nuo 2007 m. Antras liko Lewisas Hamiltonas, o trečias – „Mercedes” naujokas Valteri Bottas.

Reklama

Kinijos GP

Antrose lenktynėse Kinijoje L. Hamiltonas nesulaukė didesnio pasipriešinimo – jis startavo iš pole pozicijos, lyderiavo visas lenktynes ir dar sugebėjo nuvažiuoti greičiausią lenktynių ratą. Tai buvo trečiasis „Didžiojo šalmo” brito pasiekimas. Tai pat šios lenktynės buvo 150-osios lenktynės „Mercedes” komandai ir tuo pačiu pasiekta 65-ta pergalė.

Antras čia finišavo S. Vettelis, kuris sugebėjo išlaikyti lygybę asmeninėje įskaitoje. Neblogą „Red Bull” komandos formą patvirtino abu jos pilotai, finišavę 3 ir 4 vietose – atitinkamai Maxas Verstappenas ir Danielis Ricciardo.

Bahreino GP

Trečiose lenktynėse Bahreine vėl vyko atkakli kova tarp „Mercedes” ir „Ferrari” – kvalifikacijoje pirmas dvi vietas pelnė „Mercedes” pilotai, tačiau lenktynėse juos sugebėjo aplenkti S. Vettelis, kuris šventė antrąją pergalę sezone. Po šių lenktynių vokietis 7 taškais išsiveržė prieš L. Hamiltoną.

Rusijos GP

Kitose lenktynėse Rusijoje kvalifikacijoje dominavo „Ferrari” – pirmą kartą nuo 2008 m. italų ekipa užėmė abi pirmas vietas starte. Tačiau lenktynėse jiems sugebėjo pasipriešinti iš trečios vietos startavęs V. Bottas. Suomis savo tautietį K. Raikkoneną aplenkė dar starte, o su vokiečiu susidorojo pasinaudojęs taktika.

Tiesa, S. Vettelis iki pat lenktynių pabaigos spaudė suomį ir finiše juos skyrė vos 0,6 s. Tai mažiausias skirtumas tarp pirmų vietų nuo 2016 m. Abu Dabio GP.

Ispanijos GP

Penktasis sezono etapas vyko Ispanijoje. Iš pirmosios vietos startavo L. Hamiltonas, tačiau jį starte aplenkė S. Vettelis. „Mercedes” ekipa nesunkiai sugrąžino britą į pirmąją vietą panaudojusi kitokią taktiką nei „Ferrari”. S. Vetteliui ypač sutrukdė ilgai techninio aptarnavimo zonoje nestojęs V. Bottas, kuris už savęs laikę vokietį taip padėjęs priartėti L. Hamiltonui.

Kaip vėliau išaiškėjo, tai labai padėjo britui nugalėti lenktynėse. V. Bottas nebaigė lenktynių dėl variklio gedimo (tai kol kas vienintelis suomio pasitraukimas iš lenktynių sezone), o trečią vietą užėmė D. Ricciardo. Po šių lenktynių S. Vettelio pranašumas asmeninėje įskaitoje prieš L. Hamiltoną sumažėjo iki 6 taškų.

@F1 Ispanijos GP

Monako GP

Šeštosios sezono lenktynės vyko Monake. Čia pasipylė „Ferrari” rekordais. Kvalifikacijoje abi pirmas vietas pelnė italų komandos pilotai – antrą kartą sezone. Pirmąją vietą šeštadienį pelnė Kimi Raikkonenas – jam tai buvo pirmoji pole pozicija nuo 2008 m. Prancūzijos GP. Suomis pagerino Giancarlo Fisichella rekordą kaip didžiausią pertrauką tarp pole pozicijų turintis pilotas. Suomiui prireikė 129 startų tarp dviejų pole pozicijų. Lenktynėse trasoje ilgiau išbuvo S. Vettelis, todėl pasikeitęs padangas jis aplenkė suomį.

Jiems pasiekus finišą tai buvo pirmoji „Ferrari” dviguba pergalė nuo 2010 m. Vokietijos GP. Tuo tarpu „Mercedes” liko šešėlyje – V. Bottas finišo liniją kirto ketvirtas (po D. Ricciardo), o L. Hamiltonas – vos  septintas.

Monako GP praleido Fernando Alonso, kuris pasinaudojo galimybe ir dalyvavo Indianapolio 500 lenktynėse JAV. Jo vietą „McLaren” užėmė Jensonas Buttonas. Tiesa, britas finišo pasiekti nesugebėjo dėl pažeisto bolido. Po šių lenktynių S. Vettelio pranašumas prieš britą išaugo iki 25 taškų, o „Ferrari” susigrąžino pirmąją vietą komandų įskaitoje.

@MonakoGP lenktynės

Kanados GP

Po tokio prasto pasirodymo Monake „Mercedes” padarė išvadas ir kitose lenktynėse Kanadoje dominavo. L. Hamiltonas pasiekė antrąjį sezone „Didžiojo šalmo” prizą – brito niekas nesustabdė kvalifikacijoje, o lenktynes jis baigė beveik 20 s priekyje V. Botto. Trečias liko D. Ricciardo, o štai „Ferrari” apsikeitė vietomis su „Mercedes” ir pakartojo jų pasiekimą Monake – ketvirtas finišavo S. Vettelis, o K. Raikkonenas buvo aplenktas beveik minute ir finišo liniją kirto septintas.

Po šių lenktynių S. Vettelis sugebėjo išlaikyti lyderio poziciją asmeninėje įskaitoje, tačiau „Mercedes” italus aplenkė 12 taškų.

Kanados GP lenktynėse

Azerbaidžano GP

Aštuntose sezono lenktynėse Azerbaidžane nuo pat starto netrūko veiksmo. Pirmame rate susidūrė abu suomiai – K. Raikkonenas ir V. Bottas, tuo pasinaudojo S. Vettelis ir prasibrobė iki antros vietos. Tuo tarpu iš pole pozicijos startavęs L. Hamiltonas didelių problemų starte išvengė ir liko lyderiu. Pirmuose ratuose problemų kilo 10 vietoje startavusiam D. Ricciardo, kuris neplanuotai anksti važiavo keistis padangų.

13 rate dėl trasoje sustojusio Danilo Kviato bolido pasirodė saugos automobilis. Po kelių ratų jis pasitraukė, tačiau dėl trasoje likusių bolidų detalių dar kartą pasirodė. Antros saugos automobilio fazės metu S. Vettelis viename posūkių vos neatsitrenkė į L. Hamiltoną, apkaltinęs britą specialiai stabdant, jis susilygino su jo „Mercedes” ir specialiai susitrenkė padangomis. Šis veiksmas susilaukė daugybės įvairių vertinimų, o po lenktynių vokietis pripažino klydęs ir atsiprašė L. Hamiltono.

22 rate po kontaktų trasoje vėl buvo išmėtyta daug dalių, tad teisėjai išleido saugos automobilį trečią kartą. Iš karto po to teisėjai nusprendė imtis griežtesnių priemonių ir laikinai lenktynes sustabdė. Iš viso pertrauka truko 20 minučių, per kurias bolidai galėjo būti tvarkomi.

Lenktynių pakartotiniame starte L. Hamiltonas buvo pirmas, S. Vettelis už jo, trečias – Lance Strollas su „Williams”. Atnaujinus lenktynes 29 rate techniniu problemų neišvengė L. Hamiltonas – jo bolide atsiskyrė galvos atlošas, tad dėl saugumo sumetimų jis privalėjo jį pasikeisti. Dar po dviejų ratų S. Vetteliui už nesportišką elgesį buvo skirta 10 s sustojimo bauda. Po jos vokietis grįžo prieš L. Hamiltoną, tačiau toli nuo podiumo.

Lenktynes pirmoje vietoje pasiekė D. Ricciardo, pasinaudojęs kitų nesėkmėmis ir savo taktika. Iki pat paskutinių posūkių antroje vietoje laikėsi jaunasis L. Strollas, tačiau prieš pat finišą jį sugebėjo aplenkti V. Bottas. Juos skyrė vos 0,1 s.

Austrijos GP

Kitose lenktynėse Austrijoje L. Hamiltonui reikėjo keisti pavarų dėžę, tad jis viso savaitgalio metu negalėjo pasipriešinti „Ferrari” dėl 5 starto pozicijų baudos. Lenktynes pirmas pradėjo jo komandos draugas V. Bottas, kuris sugebėjo atlaikyti S. Vettelio spaudimą ir nugalėjo lenktynėse. Trečias finišavo puikią formą demonstruojantis D. Ricciardo, o L. Hamiltonas liko ketvirtas. Po šių lenktynių S. Vettelio persvara išaugo iki 20 taškų.

Didžiosios Britanijos GP

10 sezono lenktynėse Didžiojoje Britanijoje nesustabdomas buvo L. Hamiltonas. Vietinis herojus čia pelnė trečiąjį savo „Didžiojo šalmo” prizą (iš viso jų britas turi jau 5). Britas net 14 sekundžių aplenkė V. Bottą. Dar 20 s nuo suomio finišavo K. Raikkonenas.

Tiesa, lenktynės galėjo baigtis kitokiu rezultatu, nes paskutiniame rate abu „Ferrari” pilotai susidūrė su priekinių kairių padangų problemomis ir abu turėjo jas keistis. Suomis tą sugebėjo padaryti gana greitai, o štai vokiečiui reikėjo nuvažiuoti beveik visą Silverstouno ratą su pradurta priekine padanga. To pasekoje S. Vettelis finišavo tik 7. Pasinaudojęs tuo L. Hamiltonas sumažino savo atsilikimą nuo vokiečio vos 1 tašku.

silverstoune podium

Vengrijos GP

Paskutinės šio laikotarpio lenktynės vyko Vengrijoje. Treniruočių metu blogai pasijuto Felipe Massa, tad „Williams” ekipoje jį pakeitė škotas P.  di Resta. Tai buvo pirmas kartas nuo 1982 m., kai lenktynėse nebuvo nei vieno Brazilijos lenktynininko.

Šį kartą lenktynėse dominavo „Ferrari” – nepaisant to, kad su vairo problemomis beveik visas lenktynes kovojo S. Vettelis, jis sugebėjo už savęs išlaikyti K. Raikkoneną. L. Hamiltonas buvo praleistas savo komandos draugo kovai su italų ekipa. Britas sėkmingai priartėjo prie K. Raikkoneno DRS veikimo zonoje, tačiau tai jam nepadėjo. Paskutiniame posūkyje britas grąžino trečiąją vietą V. Bottui ir finišo liniją kirto ketvirtas.

fernando alonso

Šiuo metu abu lyderiai turi po 4 pergales, tačiau S. Vettelis dar 4 kartus finišą kirto antras, tuo tarpu L. Hamiltonas tokių vietų turi tik 2. Vokietis pirmauja 14 taškų. Dar 19 taškų atsilieka V. Bottas, turintis 2 pergales. Ketvirtoje vietoje esantis D. Ricciardo nuo S. Vettelio atsilieka net 85 taškais. Tuo tarpu komandinėje įskaitoje 39 taškais prieš „Ferrari” pirmauja „Mercedes”.

Artimiausios sezono lenktynės mūsų laukia Spa trasoje rugpjūčio 27 dieną. Čia vyks 60-tas Belgijos GP istorijoje.

Reklama

Palikite atsakymą

Rašykite savo komentarą
Įveskite savo vardą čia