Fernandas Alonso apie F1

1
@topgear.com
@topgear.com
@topgear.com

Formulėje 1 yra tik keletas lenktynininkų kurie nepalikdavo abejingų, vieni juos dievina kiti nekenčia, bet be nuomonės apie juos F1 fano nėra, tai Michaelis Schumacheris, Lewisas Hamiltonas, Sebastianas Vettelis ir be abejo ispanas Fernando Alonso. Oficialus Formulės 1 tinklalapis išplatino interviu su šiuo, jau 15 metų esančiu sporte, lenktynininku, tad siūlome pasiskaityti apie tai, kas dar domina šią asmenybę.

Klausimas: Fernandai, po labai ilgo laiko tarpo, Vengrijoje, po kvalifikacijos, duodamas interviu tu pagaliau šypsojaisi. Ar tai yra ženklas, kad pagaliau pradėjo sunkus darbas duoti vaisių?

Reklama

Fernando Alonso: Jums atrodo, kad aš tada šypsojausi pirmą kartą? Į trečiąją kvalifikacijos dalį mes jau buvome patekę keletą kartų – tiesa ne su abiem bolidais. Kiek pamenu man uždavė juokingą klausimą – todėl aš ir juokiaus. Taip, šiemet mums buvo tiek gerų savaitgalių, tiek ir blogų – niekam tai ne paslaptis. Bet iš tiesų juokas ten buvo dėl humoro ir visai nesusijęs su ratų įveikimo laikais.

K: Tada tęskime humoro temą: kartą Jūs sakėte, kad norint išlikti F1 reikia būti aktoriumi. Tad kur slypi Jūsų didysis talentas, komedijoje ar dramoje?

FA: Žinoma komedijoje – nuolatos! (Juokiasi) Viskas Formulėje 1 yra komedija: tai sportas, nieko rimto, tad tikrai čia negali būti drama. Čia kaip tos lengvos komedijos, kur tu gauni per makaulę, na o kitą dieną tau vėl viskas gerai. Jei būčiau, tai tik komedijos aktorius.

K: Ar yra kažkoks personažas, kurį norėtumėte suvaidinti?

FA: Jimas Carey – bet kurį iš jo vaidmenų. Manau Jis puikiai tiktų F1, iš visko galėtų šaipytis! (Juokiasi)

K: Dabar yra jau šešioliktas Jūsų sezonas. Jei pažvelgtumėte atgal, ar daug Fernandas Alonso pasikeitė? Iš naivaus jauno piloto į patyrusį kietakaktį profesionalą?

FA:  Aš pasikeičiau visom prasmėm apart lenktynininko. Devyniolikmetis paauglys yra visai kitas žmogus nei, kad  35 metų vyras. Tai pasakoma apie visas sritis: šeimos, draugų, santykiai su komanda, darbo metodai ir žinoma santykiai su žiniasklaida. Viskas keičiasi nepaisant to ar tu to nori, tiesiog tave keičia pats gyvenimas. Šito išvengti neįmanoma – Peterio Pano istorija, apie vaiką, kuris niekada neužauga, paprasčiausia pasaka.

K: Šešiolika metų Formulėje 1, žinoma buvo ir nuostabių akimirkų, kitaip čia Jūsų nebebūtų…

FA: Na tikriausiai sėkmė prie viso šito labiausiai prisidėjo. Mes esame čia tam, kad varžytumėmės – varžytumėmės su 21 kitu lenktynininku ir bandytume iškovoti pasaulio čempiono titulą. Buvimas ant podiumo, pergalės ar net čempiono titulo iškovojimas: tai yra patys geriausi momentai. Tačiau yra ir kitų labai smagių dalykų supančių F1. Pavyzdžiui keliavimas, man pasisekė aplankyti labai daug šalių, kurių kitaip susiklosčius gyvenimui, turbūt nebūčiau aplankęs: Indija, Korėja, Rusija ir Azerbaidžanas. Aš esu patenkintas patyręs viską, ką gali pasiūlyti šis sportas.

K: Tai po šešiolikos kelionių metų dar egzistuoja vieta, kurią norėtumėte aplankyti?

FA: Visada yra vietų kurios traukia tavo akį. Pavyzdžiui Argentina – vieną gražią dieną aš ten tikiuosi papulti. Taip pat Pietų Afrikos Respublika, ko gero labiausiai traukia tos vietos, kurių jau neliko lenktynių kalendoriuje. Ir kodėl gi ne aplankius Terra de Fuego, pačios piečiausios vietos pasaulyje, kaip ir Aliaskos, pačios šiauriausios? Toks aš ir esu! (Juokiasi) Aš vis dar jaunas – net jei toks nesu – bet aš taip jaučiuosi, taigi aš noriu aplankyti tokias vietas. Visada reikia pasistengti išnaudoti visas pasitaikiusias progas, nes niekada neaišku, kada jos gali baigtis!

K: Esi sakęs, kad pats smagiausias keliavimo būdas yra traukiniai – ypač Japonijoje. Ar tai dėl to, kokia tavo asmenybė? Griežtai suplanuotas tvarkaraštis griežtai asmenybei?

FA: Cha, turbūt taip! Man patinka tikslumas, kai viskas vyksta pagal grafiką – taip, man tai yra labai artima. Japonijos traukiniai turbūt man yra pavyzdys, kaip reikia viską dėlioti! (Juokiasi)

K: Jei esi toks tikslumą mylintis žmogus, koks sakaisi esąs, ar nekyla sunkumų sugyventi su savim?

FA: Taip! Tačiau aplinkiniams dar sunkiau! Aš save pažįstu jau daugelį metų, tad žinau, kaip su savim susitvarkyti – tačiau kitiems… o vargeli! (Juokiasi)

K: Anksčiau tu dainuodavai kartu su Luisu, savo vadybininku, prieš kiekvieną lenktynių startą. Ar vis dar tai darote?

FA:  Ne, to mes jau nedarome. Tai daugiau neįkvepia!

K: Tai ką dabar darote, kad nusiteiktumėte lenktynėms?

FA: Kad nieko tokios ypatingo. Nėra jokio įpročio. Visą laiką leidžiu su komanda –  su inžinieriais pasitikslinime, kokios taisyklės pasikeitė! (Juokiasi) Na dabar atrodo jos truputį pastovesnės – tačiau anksčiau visada reikėdavo pasitikslinti ar tai ką girdėjai yra paskutinės naujienos.

K: Žmonės nepamiršta tik čempionų. Jūs esate du kartus tapęs čempionu, taip pat daugiau negu vieną kartą likote antras ir pralošėte tik keliais taškais. Ar tai labai skausminga?

FA: Nelabai. Man pasisekė, kad per savo karjerą ne kartą galėjau kovoti dėl titulo – taip buvo gerų progų, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių tai neivyko.

K: Jau galėjote susilyginti su Juanu Manueliu Fangio…

FA: Taip, turbūt – tačiau mano karjera galėjo apsiriboti tik kartingais! Tad viskas vyksta tobulai.

K: Kai Jūs atėjote į šį sportą jis buvo kur kas pavojingesnis. Ar Jus tenkina ši situacija, kokioje dabar yra F1 saugumas? Visgi Australijoje patyrėte tikrai rimtą avariją ir iš jos išėjote tik su labai lengvom traumom. Žvelgiant į tokias situacijas, ką dar reikėtų tobulinti?

FA: Turbūt sekantis saugumo žingsnis yra „Halo”. Piloto galva yra mažai apsaugota iki dabar, tai rodo ir vieninteliai mirtini atvejai – galvos traumos. FIA tai suprato, pats sportas tai suprato – tad dabar visi ta linkme ir dirba.

K: Ką dar pasiekti trokšta Fernandas Alonsas šiame sporte. Ar dar yra sąraše neįgyvendintų tikslų?

FA: Dar vienas čempiono titulas yra pagrindinis tikslas – tam visi ir dirbame. Tad su visom naujom kitų metų taisyklėm turbūt grįš jaudulys, nes bolidai gražesni ir daug greitesni. Tai yra tikslas kurį Fernandas nori pasiekti! (Juokiasi)

K: Ar tai ką žada taisyklės užtikrins tai, kad liksite sporte ir po 2017 sezono?

FA: Tikiuosi jos nenuvils!

K: Na bet turint omeny, kad bolidai bus platesni ir greitesni, padangos platesnės – ar tai gali Jus užkabinti?

FA: Taip, nes visa tai reiškia, kad lipdamas į bolidą jausi jaudulį. Aš vėl tikiuosi patirti „VAU” – kai atėjau į F 1.

K: Ką tik pripažinote, kad esate labai disciplinuotas žmogus. Tačiau ar turite tokių pomėgių, kurie nugali Jus?

FA: Žinoma. Aš turiu savo laisvalaikį! Kai dirbu, mano diena suplanuota iki sekundžių – tačiau yra ir privatus Fernando Alonso gyvenimas, tada aš elgiuosi visai priešingai…

K: Tai ant sienų nėra priklijuotų lapelių, kur Jūs pasižymite atliktus darbus?

FA: Lapeliai nugręžti į sieną! (Juokiasi)

K: Po šešiolikos metų kelionių, kur Jūs jaučiatės grįžęs į namus? Ką Jums reiškia namai?

FA: Negalėčiau pasakyti, kad kur bebūčiau aš jaučiuosi lyg namie! Aš esu gyvenęs Ispanijoje, Anglijoje, Šveicarijoje, Dubajuje – ten aš turėjau butus, kur buvo mano drabužiai ir mano žaislai – tačiau ten nebuvo mano namai. Nemanau, kad tol kol neišeisiu į pensiją ir nepraleisiu pusę metų vienoje lovoje, tol ir nesijausiu turįs namus. Šiuo metu aš gyvenu Dubajuje. Tai yra pasaulio vidury, labai patogu – oro uostas vienas didžiausių iš kurio nukeliauti galiu beveik į bet kur. Ko dar gali norėti tas, kuris dažnai keliauja?

K: Kokių hobių turi Fernandas Alonso?

FA: Sportas. Myliu važinėti dviračiais, mėgstu futbolą, mėgstu krepšinį ir man patinka tenisas – susiskambinu su draugais ir ką nors žaidžiam!

K: Ar save įsivaizduojate pradedant kažkokias studijas kai baigsite karjerą F1? Matematiką? Menus? Istoriją?

FA: Na, šito puslapio nesu visai užvertęs – tiesiog šiuo metu neturiu jokio didelio pomėgio. Tačiau niekada negali žinoti, ką pasiūlys ateitis!

K: Jūs esate įkūręs kartingų mokyklą, kad padėtumėte puoselėti jaunuosius talentus. Kaip klojasi reikalai tenai, gal jau sutikote būsimą ateities čempioną?

FA: Aš turiu daug veiklos Ispanijoje. Turime muziejų taip pat turime kartingų trasą, ten vyksta dvi veiklos: viena yra saugaus eismo mokykla, kurioje dalyvauja visos mokyklos iš mano regiono, kita lenktyniavimo mokykla, kurią lanko apie šimtas vaikų iš viso pasaulio. Pas mus vaikai suskirstyti į amžiaus grupes ir su kiekvienu dirbama penkias savaites. Patiems jauniausiems mes parodome, kaip viskas vyksta, kaip viską pradėti ir jaustis jaukiai karte, vyresniems rengiame lenktynes. Būtų nuostabu, jei vienviečių lenktynių serijos čempionas kiltų iš mano mokyklos, tačiau tai kol kas tik svajonė.

K: Dabar vasara – net F1 daro šiokią tokią pertrauką. Kokie Jūsų planai?

FA: Manau keliausiu į JAV, ten gali jaustis daug laisviau, ten tavęs gatvėje neatpažįsta! (Juokiasi) Truputis Kalifornijos ir Las Vegaso – tam, kad pamirščiau Formulę 1. Ne į Aliaską, ne dabar!

 

Reklama

1 komentaras

Palikite atsakymą

Rašykite savo komentarą
Įveskite savo vardą čia