Monako GP apžvalga

1
EDGE Global F1
EDGE Global F1
EDGE Global F1

Šį savaitgalį Formulės 1 karavanas atvyksta į Monako kunigaikštystę. Pergalė šiose lenktynėse kartu su Indianapolio 500 bei Le Mano 24 valandų lenktynėmis vadinamos triguba automobilių sporto karūna.

Per visą šių trejų lenktynių istoriją tik vienam žmogui yra pavykę nugalėti visas – tai padarė 1962 ir 1968 m. Formulės 1 čempionas Grahamas Hillas. Britas net 5 kartus laimėjo Monako GP, po vieną kartą Indianapolio 500 ir 24 val. Le Mano lenktynes. Šiuo metu arčiausiai šio pasiekimo yra kolumbietis Juanas Pablo Montoya, kuriam trūksta tik pergalės Le Mane.

Reklama

Šios lenktynės vyksta siaurose Monako karalystės dalyse – Monte Karle ir La Kondamine. Ši trasa laikoma viena labiausiai susikaupimo reikalaujančių trasų, nes bet kokia klaida dažniausiai baigiasi susidūrimu su barjerais. Taip pat tai yra vienintelė Formulės 1 trasa, kuriai leidžiama nesilaikyti įprastinės taisyklės – lenktynių ilgis turi viršyti 305 km, o štai Monake lenktynininkai nuvažiuoja tik kiek daugiau nei 260 km.

Mintis šios karalystės sostinės gatvėmis surengti lenktynes kilo Monako automobilių klubo prezidentui Antony Noghèsui, kuris 1929 m. įgyvendino savo idėjas. Pirmąsias Monako lenktynes su „Bugatti” automobiliu laimėjo prancūzas Williamas Groveris-Williamsas. Pastarasis įžymus ne tik savo lenktynininko karjera, bet ir tuo, kad II pasaulinio karo metu buvo britų slaptųjų tarnybų agentas. 1945 m. jį sugavo ir nužudė nacių agentai.

Pirmose Formulės 1 Monako lenktynėse 1950 m. triumfavo ir pirmą savo pergalę pelnė būsimas 5 kartus čempionas argentinietis Juanas Manuelis Fangio.

Per visą Formulės 1 istoriją nei vienam Monako pilietybę turinčiame lenktynininkui čia laimėti nepavyko. 2013 ir 2014 m. GP2 čempionate čia triumfavo vietiniai Stefano Coletti ir Stéphane Richelmi.

Geriausiai šiose lenktynėse sekėsi brazilui Ayrtonui Senna – jis čia triumfavo 6 kartus. Dar po 5 kartus pergalę Monake šventė jau minėtas G. Hillas ir Michaelis Schumacheris. Iš dabar lenktyniaujančių dalyvių puikiai kol kas sekasi vokiečiui (kuris ir gyvena Monake) Nico Rosbergui. Jis čia nenugalimas nuo 2013 metų.

Monako GP yra retas atvejis, kai daugiausiai pergalių iš komandų turi ne „Ferrari”. Net 15 pergalių čia turi „McLaren”, o italai čia laimėjo 9 kartus.

2015 m. iki lenktynių pabaigos likus 14 ratų apie 20 s prieš N. Rosbergą pirmavo Lewisas Hamiltonas ir atrodė, kad niekas neturėtų sutrukdyti britui nugalėti. Tačiau įvykus Maxo Verstappeno ir Romaino Grosjeano avarijai pasirodė saugos automobilis. „Mercedes” ekipa manė, kad brito turima persvara leis jam pasikeitus padangas sugrįžti į pirmąją vietą, tačiau suklydo ir Lewisas liko trečias.

Lenktynes visais laikais stebėdavo ir paremdavo Monako valdytojai – Luisas II, Ranieris III, o dabar lenktynininkus po finišo pasveikina pats princas Albertas II.

Monakas dažnai vadinamas mokesčių rojumi, todėl dauguma šių laikų Formulės 1 lenktynininkų turi nekilnojamojo turto ar net gyvena šioje vietoje. Dėl šios priežasties ir dėl savo mažo dydžio, savo namus lenktynininkai gali pasiekti tą pačią dieną po lenktynių. 1988 m. A. Senna, kuris čia turėjo apartamentus, į namus sugrįžo dar vykstant lenktynėms, patyręs avariją būdamas lenktynių lyderiu. Šiuo atveju net pati „McLaren” komanda nežinojo, kur dingo jų pilotas, kol jis vakare pranešė esąs namuose. Brazilas buvo toks įpykęs ant savęs, kad nenorėjo su niekuo kalbėtis.

Kaip įprastai, kvalifikacija ir lenktynės prasidės 15 val. Lietuvos laiku.

Apie šias lenktynes kalba Kimi Raikkonenas.

Apie tai, kaip Monakas ruošiasi priimti GP.
https://youtu.be/3BCfNAsnlCw

Reklama

1 komentaras

Palikite atsakymą

Rašykite savo komentarą
Įveskite savo vardą čia