Belgijos GP apžvalga

0
@F1Fanatic.co.uk

Šio savaitgalio lenktynės Belgijoje žymės Formulės 1 vasaros atostogų pertraukos pabaigą. Šios lenktynės bus 59-tas GP surengtas žymioje Spa-Francorchamps trasoje.

@F1Fanatic.co.uk
@F1Fanatic.co.uk

Spa-Francorchamps trasa laikoma viena sudėtingiausių pasaulyje dėl savo įvairumo bei viena mėgstamiausių tiek Formulės 1 sirgalių, tiek pačių lenktynininkų.

Reklama

Pirmosios Belgijos GP lenktynės buvo surengtos 1950 m. istorinėje 14 km trasoje. Beveik tris valandas trukusias lenktynes laimėjo tais laikais nenugalima „Alfa Romeo” su Juanu Manueliu Fangio.

Tam tikra išimtis Belgijos GP istorijoje buvo laikotarpis nuo 1972 iki 1984 m. Šiuo laikotarpiu lenktynės Spa-Francorchamps vyko tik vieną kartą, dar du kartus prie Briuselio esančioje Nivelles-Baulers trasoje, o visus kitus kartus – Zolderio trasoje.

Nivelles-Baulers trasa nebuvo labai populiari dėl savo plačių saugumo zonų, taip pat tolimų žiūrovų vietų. 1976 m. suplanuotas Belgijos GP čia neįvyko, o 1981 m. trasa buvo visai uždaryta.

Zolderio trasai sekėsi geriau – čia lenktynės vyko 10 kartų. Šiuo metu šioje trasoje vyksta kelios automobilių lenktynės, tarp jų ir 24 val. Zolderio lenktynės.

Šiuo metu Belgijos GP simboliu tapo Spa-Francorchamps trasa. 7 km trasa yra ilgiausia Formulės 1 sezone. Dalis trasos driekiasi gražiu miškingu kraštovaizdžiu, o žymiausias yra Eau Rouge posūkis. Čia lenktynininkai leidžiasi žemyn, po to iš karto įveikia kairės-dešinės-kairės krypties aklą posūkį įkalnėje. Sportininkai, įveikę šį posūkį pilnu greičiu, pasiekia geriausius rezultatus.

Kaip ir daugumoje trasų, čia ilgą laiką nenugalimas buvo vokietis Michaelis Schumacheris, pelnęs 6 pergales. Viena mažiau yra pelnęs brazilas Ayrtonas Senna. Iš dabar lenktyniaujančių sportininkų, geriausiai čia sekasi suomiui Kimi Raikkonenui, turinčiam 4 pergales, bei Sebastianui Vetteliui ir Lewisui Hamiltonui, turintiems po 2 pergales.

Tarp komandų pirmauja „Ferrari” su 16 pergalių ir „McLaren” su 14.

Šio savaitgalio lenktynės pasižymės tuo, jog tai bus pirmosios lenktynės naujam „Manor” lenktynininkui Estebanui Oconui.

Spa-Francorchamps trasą aptaria Nico Rosbergas:

Apie Belgijos GP kalba Kimi Raikkonenas:

Reklama

Palikite atsakymą

Rašykite savo komentarą
Įveskite savo vardą čia